Program

 

Patronat medialny:

                             

 

Partner:

 

PROGRAM KONFERENCJI GASTRO MEETING 2017

Program konferencji Gastro Meeting miał dynamiczną formułę – bazował na licznych, 15-minutowych prezentacjach przygotowanych przez praktyków, ekspertów i doradców branży gastronomicznej. Gwarancja merytorycznych i ciekawych prelekcji oraz potężnej dawki praktycznych rozwiązań dla Waszej gastronomii! 

 

Tematami poruszanymi na najbliższej edycji Gastro Meeting były:

  •  sytuacje kryzysowe w restauracji – jak je zwalczać?

  •  aspekty prawne związane z prowadzeniem lokali gastronomicznych

  • efektywne zarządzanie personelem

  • skuteczne działania marketingowe online i offline 

  • obsługa klienta 

  • fuckup story

Autorami prelekcji będą uczestnicy konkursu Expert Gastro Meeting, którzy zakwalifikowali się do 2 etapu.

 

MODERATOR KONFERENCJI GASTRO MEETING 2017


Katarzyna Selenta

Właścicielka firmy Chef Hunters i kolektywu Granice Smaku

 

Konferencję poprowadzi Katarzyna Selenta – doradca gastronomiczny i rekruter. 

Właścicielka firmy Chef Hunters i założyciel kolektywu Granice Smaku. Od lat związana z branżą gastronomiczną. Współpracowała z kilkudziesięcioma restauracjami w całej Polsce.

W poprzednim życiu związana była z prawem i literaturą.

 

Spodziewajcie się wielu ciekawych pytań, trafnych wniosków i wspaniałej atmosfery!

 

 

LOŻA EKSPERTÓW GASTRO MEETING



 

 

 

 

  

Jarosław Walczyk 

Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni

Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, planuje zaplecza kuchenne. Zajmuje się kompleksowym wprowadzaniem produktów na rynek.

Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach, jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach.  Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. 

Jest współzałożycielem i fundatorem prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, gdzie pełni funkcję Prezesa Fundacji. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży.

Jest również Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland. Laureat licznych nagród. Jest właścicielem restauracji Pink Lobster.

 

Łukasz Konik 

Szef kuchni

Zafascynowany domowymi smakami postanowiłem rozwijać się w tym kierunku, dlatego najpierw wybrałem Technikum Gastronomiczne w Gorzowie Wielkopolskim a później Wyższą Szkołę Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu.

Każdy jednak wie, że to tylko teoretyczna podstawa, która musi skonfrontować się z rzeczywistością. Dlatego pracowałem w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce i zagranicą zdobywając cenne doświadczenie.

W 2009 roku zostałem przyjęty w poczet członków elitarnego grona Klubu Szefów Kuchni. Tym bardziej było to dla mnie pochlebiające gdyż byłem wówczas najmłodszym Szefem kuchni w Fundacji.

Kolejnym powodem do dumy był moment gdy zostałem nadwornym kucharzem Ekstraligowego Klubu Żużlowego – Stal Gorzów. Był to nie lada sprawdzian dla moich umiejętności. To duża odpowiedzialność skomponowanie zbilansowanej a zarazem smacznej diety dla sportowców.

Obecnie jestem Szefem Kreatywnym w diecie Lightbox. Odpowiedzialny za kreowanie nowych, spektakularnych i dietetycznych potraw. Moje potrawy mogą degustować osoby z ponad 60 miast w Polsce.

Każdy kto mnie choć trochę zna, wie że poza żoną i córką, moją wielką miłością jest kuchnia molekularna. Nie wystarczy jednak sięgnąć po ciekły azot by zrozumieć sens kuchni cząsteczkowej. Dlatego swoją wiedzę poszerzam współpracując z różnymi Szefami kuchni z zagranicy, którą później w smaczny i bardzo spektakularny sposób prezentuję na warsztatach i pokazach z cyklu „Awangarda Kulinarna”. Gra smaków, aromatów i zaskakujących konsystencji sprawia, że uczestnicy moich pokazów czują się jak w innym, magicznym świecie.

Gotowanie, nie jest dla mnie tylko pracą. To codzienna sztuka tworzenia małych dzieł. Dzieł na miarę smakosza, którego lubię zaskakiwać pod względem wyglądu, smaku i aromatu serwowanych mu potraw.


 

 

 


 

PROGRAM KONFERENCJI GASTRO MEETING 2017

Wydarzenie jednodniowe w godzinach 8:00-17:30, 28.11.2017r., Hotel DoubleTree by Hitlon, Warszawa

8:00 - 8:50

Rejestracja uczestników

Kawa, herbata, przekąski
Część wystawiennicza - foyer
8:50 - 9:00

Oficjalne rozpoczęcie konferencji

Przywitanie Gości
Scena główna
9:00 - 9:30

Paweł Anders

Winestone Project Director, Accor Hotels

Temat prezentacji:

4 filary F&B 2017
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jakie są 4 filary gastronomii?
- Poznasz trendy F&B w 2017r.

9:30 - 10:00

Edyta Duchnowska

Radca Prawny, Kancelaria Radcy Prawnego Edyta Duchnowska

Temat prezentacji:

Praktyczne aspekty umowy najmu lokalu gastronomicznego.
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak precyzyjnie określić stronę wynajmującą lokal?
- Jaki rodzaj umowy najmu wybrać - umowa na czas oznaczony czy nieoznaczony?
- Jak ustrzec się przed podwyżką czynszu najmu w trakcie trwania umowy najmu?
- Czy zbycie przedmiotu najmu w trakcie trwania umowy przez wynajmującego niesie dla najemcy ryzyka?
- Czy warto opatrzeć umowę najmu datą pewną?
- Czy najemca potrzebuje zgody wynajmującego na sprzedaż alkoholu?
- Jak rozliczyć nakłady poczynione w lokalu po zakończeniu umowy najmu?

10:00 - 10:30

Anna Pyszczek

haccpdlaciebie.pl

Temat prezentacji:

Kilka faktów i mitów dotyczących kontroli Inspekcji Sanitarnej w lokalach gastronomicznych oraz związanego z tym prawa żywnościowego.
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Zapowiadanie się na kontrolę przedsiębiorcy przez instytucje kontrolujące w ujęciu prawa żywnościowego oraz prawa działalności gospodarczej.
- Książeczki Sanepidowskie czy Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych? Czy nadal są wymagane? Jak długo są ważne?
- Mandaty z Sanepidu. Czy pracownik może dostać mandat za brak zachowania zasad higieny na stanowisku pracy?

10:30 - 11:00

Przerwa kawowa

Kawa, herbata, przekąski
Część wystawiennicza - foyer
11:00 - 11:20

Grzegorz Olechniewicz

CEO, GOODMAN GLOBAL BUSINESS SERVICES Ltd

Temat prezentacji:

Zmiany w trendach negocjacyjnych z dostawcami
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak zmieniają się trendy w negocjacjach?
- Czym są podyktowane wspomniane zmiany?
- Poznasz skuteczne strategie zakupowe, które będziesz mógł wykorzystać w trakcie negocjacji z dostawcami.
11:20 - 11:50

Rafał Pasenik

Właściciel, H&R System

Temat prezentacji:

Jak skutecznie motywować zespół?
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak sprawić, by szef był realnym liderem zespołu?
- Jaka jest rola menadżera w zespole?
- Jak skutecznie motywować pracowników?
- Jak konkursy sprzedażowe oraz komunikacja werbalna i niewerbalna mogą pomóc motywować pracownika?

11:50 - 12:20

Michał Adam Molenda oraz Marcin H. Pajewski

Kuchnia Otwarta, YeYe

Temat prezentacji:

Sytuacje kryzysowe w gastronomii - wszystko, co powinieneś
o nich wiedzieć!
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Z jakimi sytuacjami kryzysowymi najczęściej borykają się restauratorzy?
- Jakie konsekwencje dla funkcjonowania biznesu niosą za sobą sytuacje kryzysowe?
- Jak postępować w sytuacjach kryzysowych, by zminimalizować ich skutki?
- Jak zapobiegać sytuacjom kryzysowym?

8:20 - 12:30
Przerwy zgodnie z programem

Business Speed Dating - 1 tura


O godz. 8:20 odbędzie się 20 minutowa prezentacja pt. "Zmiany w trendach negocjacyjnych z dostawcami" - Grzegorz Olechniewicz, CEO, GOODMAN GLOBAL BUSINESS SERVICES Ltd.
Szybkie, czterominutowe spotkania kupców z dostawcami produktów i usług dla sektora gastronomii. Spotkania odbywają się równolegle do części merytorycznej konferencji w oddzielnej, dedykowanej sali spotkań.
12:20 - 12:30

Prezentacja laureata konkursu The Best Innovation


Scena Główna
12:30 - 13:30

Przerwa obiadowa


Restauracja hotelowa
13:30 - 14:00

Grzegorz Aksamit

Współwłaściciel, Stava

Temat prezentacji:

Czego nie wiedziałeś o logistyce dowozów jedzenia?
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jakie są najświeższe dane dotyczące rynku dowozu jedzenia w Polsce?
- Jak rozkłada się liczba zleceń dowozów m.in. według pory dnia czy typu restauracji?
- Jakie są statystyki czasu oczekiwania klientów na dowóz?
- Jak strefy dowozu wpływają na efektywność i czasy dostaw oraz jak opłaty za dowóz wpływają na liczbę zleceń?
- Jakie są źródła zamówień jedzenia na dowóz w restauracjach wraz z ich kosztami?

14:00 - 14:30

Wioletta Reszka
i Krzysztof Kowalski

Właścicielka w Peonia Catering
& Szef Kuchni

Temat prezentacji:

Wykorzystanie mediów społecznościowych i internetu do kreacji w kuchni.
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak szefowie kuchni szukają inspiracji w internecie oraz mediach społecznościowych przy tworzeniu nowych smaków?
- Dlaczego warto szukać inspiracji w internecie i mediach społecznościowych?
- Jak właściciel może wyłonić osobę szukającą najlepszych inspiracji ze swojego teamu?

14:30 - 15:00

Natalia Krępa

Specjalista ds. systemu HACCP

Temat prezentacji:

Jak okiełznać „HACCP”?
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Czy system HACCP to konieczność?
- Jak pokonać HACCP-ową biurokrację?
- Czy warto kupić gotową dokumentację, czy wykonać ją samemu?

15:00 - 15:30

Przerwa kawowa

Kawa, herbata, przekąski
Część wystawiennicza - foyer
15:30 - 16:00

Wiktor Paprocki

Właściciel, Moss Restaurant

Temat prezentacji:

Zamknięta kuchnia – miejsce gdzie spotyka się szef kuchni
z klientem.
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Skąd wziął się pomysł na „zamkniętą kuchnię”
- Jak polskie prawo reguluje prowadzenie tego typu restauracji?
- Hobby czy biznes – czy można zarobić na takiej formie działalności?

16:00 - 16:30

Maciej Straus

CMO, Blue Cactus

Temat prezentacji:

Kryzys wizerunkowy marki restauracyjnej - szansa czy problem? Poznaj case study!
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak przekuwać negatywną opinię w pozytywny wizerunek restauracji?
- W jaki sposób pozyskać realnych ambasadorów marki, którzy będą bronić dobrego imienia restauracji w sytuacji kryzysowej?
- Poznasz przykłady narzędzi i case study "fuckup'ów" marek, które zderzyły się z niezadowolonym gościem.

16:30 - 17:00

Joanna Nguyen

Współwłaścicielka, Prezes Zarządu, Solitax Sp. z o.o.

Temat prezentacji:

„Chce zatrudnić cudzoziemca”-„Chce pracować w Polsce”
Dwie perspektywy, wspólny cel.
Z tej prelekcji dowiesz się m.in.:

- Jak wygląda zatrudnienie cudzoziemca z perspektywy pracodawcy - co jest ważne, co sprawia trudności, jakie jest ryzyko?
- Jak wygląda zatrudnienie w Polsce z perspektywy cudzoziemca – co jest ważne, co sprawia trudność, co jest niezrozumiałe?
- Jakie są konsekwencje nielegalnej pracy i czy należy się ich obawiać?

13:00 - 17:00
Przerwy zgodnie z programem

Business Speed Dating - 2 tura


O godz. 13:00 odbędzie się 20 minutowa prezentacja pt. "Zmiany w trendach negocjacyjnych z dostawcami" - Grzegorz Olechniewicz, CEO, GOODMAN GLOBAL BUSINESS SERVICES Ltd.
Szybkie, czterominutowe spotkania kupców z dostawcami produktów i usług dla sektora gastronomii. Spotkania odbywają się równolegle do części merytorycznej konferencji w oddzielnej, dedykowanej sali spotkań.
17:00 - 17:15

Wręczenie nagrody The Best Innovation 2017


Scena Główna
17:00 - 17:15

Wręczenie nagrody Professional Buyer 2017


Scena Główna
17:00 - 17:15

Wręczenie nagrody Expert Gastro Meeting 2017


Scena Główna

Chcesz wystąpić na scenie Gastro Meeting ze swoją prelekcją?


Zgłoś swój udział! Szczegóły na stronie: www.gastro.bsdpoland.pl/expert